vineri, 6 august 2010
Cateva tipuri de ceaiuri...
Ceai de rododendron
Ceaiul de rododendron (bujorul de munte) are un puternic efect linistitor, dar si afrodisiac. Acesta ajuta la intarirea rezistentei organismului si imbunatateste circulatia periferica.
Ceai de salvie
Ceaiul de salvie este recomandat in cazul in care suferiti de: diabet, hipotensiune, transpiratiei, dischinezie biliara, gingivita, faringita, bronsita sau oligomenoree.
Ceaiul de soc
Ceaiul de soc provoaca transpiratia intensa, scaderea in greutate si ajuta la eliminarea toxinelor. Este folosit ca adjuvant pentru indepartarea gripei, a bronsitelor sau a virozelor.
Modul de preparare:
Se adauga 3 lingurite cu flori de soc uscate si maruntite la 200 ml de apa fiarta , apoi se acopera cana timp de zece minute, lasandu-se la infuzat. Ceaiul se bea fierbinte, neindulcit, de trei ori pe zi. Ceaiul de soc poate fi folosit ca laxativ, fiind indicat persoanelor care sufera de constipatie cronica de origine nervoasa (ceaiul de soc este un laxativ usor care nu creeaza dependenta).
Ceai verde
Consumul de ceai verde aduce numeroase beneficii:
- se foloseste in cadrul curelor de slabire
- se foloseste ca energizant
- contine antioxidanti si previne aparitia afectiunilor cardiovasculare
Dozare:
- in cadrul curelor de slabire sunt recomandate 2 cani pe zi (nu mai tarziu de ora 18)
- ca energizant - dimineata o cana pe stomacul gol
Ceai depurativ
Ceaiul depurativ contine: flori de soc, cicoare, papadie, trei-frati-patati.
Acesta ajuta eliminarea toxinelor din corp, imbunatateste circulatia, ajuta la eliminarea apei (este recomandat persoanelor care sufera de obezitate) si mareste secretia bilei (ajuta la normalizarea digestiei).
Dozarea: 2-3 cani de ceai pe zi
Ceaiul de tei
Ceaiul de tei este unul dintre cele mai cunoscute si folosite ceaiuri din tara noastra. Acesta are un efect calmant, emolient (combate starea de uscaciune a mucoaselor), sedativ, usor antispastic, expectorant, sudorific.
Este indicata consumarea ceaiului de tei pentru:
* Uz intern - raceala, guturai, bronsita acuta, stari gripale insotite de febra, stari de agitatie sau anxietate, combate eficient insomnia, dar poate fi folosit si in asociere cu musetel si menta pentru a trata tulburarile digestive usoare.
* Uz extern - in faringo-amigdalite si pentru congestii minore ale tegumentelor.
Administrare:
* Uz intern: doua-trei cani de ceai pe zi
* Uz extern: gargara, bai calmante pentru copii, comprese locale umede
Ceaiul de mestesteacan
Ceaiul de mestesteacan, prin diureza puternica pe care o produce, face sa se elimine toxinele din corp, stimuleaza schimburile organice, avand in acelasi timp si o actiune depurativa. Multe boli de piele sunt influentate in bine de o cura facuta cu acest ceai. Diureza produsa are o actiune favorabila in reumatism, guta, inflamatii articulare si nefrite cronice. Se recomanda in formele cardio-renale insotite de edeme si albuminurie, contribuind la eliminarea apei retinuta in tesuturi. Nu provoaca iritatii ale parenchimului renal. Favorizeaza eliminarea acidului uric si colesterolului.Dupa unii autori, ceaiul de mesteacan, are proprietatea de a dizolva piatra la rinichi (litiaza renala). Se recomanda si in boli de ficat.
Infuzia de frunze de mesteacan se prepara in modul urmator: peste 20 g frunze maruntite (2-3 linguri) se toarna 200 g apa clocotita. Se acopera si se lasa pana se raceste la 40°C, apoi se adauga un varf de cupt de bicarbonat de sodiu care neutralizeaza acidul betuloretinic, deoarece acesta micsoreaza actiunea diuretica a frunzelor de mesteacan. Dupa 6 ore, se strecoara si se bea lichidul in doua reprize, la un interval de 4 ore. Extern, baile cu frunze de mesteacan intaresc radacina parului si influenteaza in bine iritatiile pielii.
Ceai din radacina Osul-iepurelui
Datorita eliminarii toxinelor din corp, ceaiul din radacina acestei plante se recomanda in reumatism si intr-o serie de boli de piele cronic.
In unele tari, ceaiul din radacina este folosit pentru usurarea expectoratiei in bronsite.
Ceaiul se prepara din 4 linguri de radacina maruntita, la un litru de apa, care se fierbe sau se infuzeaza o jumatate de ora. Lichidul se strecoara, se indulceste si se bea in decursul unei zile.
Radacina intra in compozitia ceaiului diuletic.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu